U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Bijstandsuitkering 

 

Uw gemeente kan u scholing of opleiding bieden om uw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De gemeente hoeft u geen scholing of opleiding aan te bieden als verwacht wordt dat de scholing of opleiding uw krachten en bekwaamheden te boven gaan en het niet bij zal dragen aan de vergroting van de kans op arbeid.

Afhankelijk van uw situatie wordt u scholing of opleiding aangeboden.

 

 


 

  

27 jaar of jonger

Als u jonger dan 27 jaar bent en onderwijs kan volgen dat door de overheid vergoed wordt, hebt u geen recht op ondersteuning bij arbeidsinschakeling.

  

Deeltijdstudie

Als u een deeltijdstudie volgt kan leren en werken gecombineerd worden, zodat zowel het tekort aan scholing als het tekort aan werkervaring kan worden aangepakt. U kunt dan bijvoorbeeld onderwijs krijgen over sociale en communicatieve vaardigheden op de werkvloer.

 

Alleenstaande ouder zonder startkwalificatie

Als u een alleenstaande ouder bent zonder startkwalificatie (diploma MBO vanaf niveau 2, diploma HAVO of diploma VWO) kunt u scholing of opleiding krijgen ter bevordering van de toegang tot de arbeidsmarkt.

  

Alleenstaande ouder met startkwalificatie

Als u wel een startkwalificatie heeft, kunt u bij uw gemeente een verzoek indienen om een extra opleiding te volgen om uw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De gemeente biedt u dit traject niet als zij vinden dat uw krachten en bekwaamheden niet voldoende zijn om de scholing of opleiding te kunnen volgen. Hierbij kunt u denken aan een verstandelijke of lichamelijke beperking of een taalbarrière. Als dit bij u het geval is, kan uw gemeente u een educatieopleiding aanbieden. De gemeente bepaalt wat voor u een passende opleiding is.

  

U heeft een startkwalificatie

Als u al een startkwalificatie hebt, is scholing niet verplicht. U kunt wel gebruik maken van scholing om uw competenties en vaardigheden te behouden, bijvoorbeeld door stage of vrijwilligerswerk. Ook kunt u zich laten omscholen.

Neem contact op voor actuele informatie met uw gemeente ambtenaar en raadpleeg eerst de website van de gemeente.

 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?